Umeå Dansvandring

Arkitektur ur ett dansperspektiv

1-2 oktober 2021 i Umeå 

Välkommen att följa med på en unik och upplevelsebaserad stadsvandring! Se hur lokala dansare och koreografer tar sig an och sätter olika platser i rörelse. Under denna spännande vandring får vi se fem olika dansverk längs med Umeälvens skiftande arkitektur.

Under en guidad tur får du se fem olika stopp med lokalproducerad dans, vilket gör Dansvandringen till det enda av sitt slag i Umeå.

I mötet mellan den bestående arkitekturen och levande dansen får du uppleva stadens offentliga rum på nya spännande sätt. Publiken får både titta ner, gå igenom, befinna sig högt uppe eller under stadens arkitektur.

Med inspiration från platsen så har varje enskild koreograf hittat sin egen ingång till skapandet som sedan mynnat ut i olika tematik. Hur påverkar fysiska avgränsningar våra möten med andra människor? Är vissa platser mer spirituella än andra och hur syns kontrasten mellan betong och vatten i kroppen? Det är några ledtrådar till vad vi har att förvänta oss. Passa på att njuta av vad Umeås lokala dansutövare har att erbjuda!

I en längtan efter kulturella upplevelser under pandemin har den Umeåbaserade danskonstnären Emelie Boman bjudit in lokala dansare och koreografer till att skapa platsspecifika dansverk utanför det konventionella scenrummet.

2021 dansstopp var:

Friktion

Koreografi: Lena Sahlén

Dansare: BAUD, en av Balettakademien Umeås danslinjer för ungdomar som valt att fördjupa sig inom dans.

Transformation North Node

Koreografi och dans: Felicia Bergström Martinez

Open fence

Koreografi: Maria Jonsson och Lisa Brännström

Dansare: Preparanden, en av Balettakademien Umeås danslinjer för ungdomar som valt att fördjupa sig inom dans.

Kallprat

Koreografi: Hampus Bergenheim

Dansare: Minna Mannelqvist

Under ytan

Koreografi och dans: Tanja Tamminen


Praktisk information

Startpunkt: Broparken, amfiteatern

Slutpunkt: Strandpromenaden, i höjd med Restaurang Båten

Längd: ca 70-80min

Sträcka: ca 1,2km

Under turen förekommer trappor.

Publiken möter upp guiden på startpunkten, det är bra att vara där ca 10min innan så att turen kan börja på utsatt tid. Guiden lotsar sedan gruppen genom hela rutten från start till slut.

Eventet är gratis men det är begränsat antal platser. Först till kvarn!

Umeå Dansvandring sker i samproduktion mellan YOUdance och Visit Umeå, med stöd från Norrlandsoperan, Dans i Västerbotten, Up North och i samarbete med Balettakademien Umeå.

Fotograf Bea Holmberg