Om mig

Jag är en allkonstnär med kvaliteter som verkar både inåt och utåt, i samspel med mig själv och med andra människor. Med nyfikenhet och finurlighet låter jag berättandet porla och forsa fram med strävan att låta min publik få sig ett rejält bad i upplevelser som både underhåller och berör. 

Utbildning: 

  • Dans och Cirkushögskolan 180hp 2009-2011
  • Idrottsmedicin 15hp Umeå Universitet 2011 
  • Media 60hp Umeå Universitet 2011-2012
  • Kreativt Skrivande 60hp Luleå Tekniska Universitet 2016-2017
  • Ämneslärarexamen VAL Umeå Universitet 2017-2018

Konstnärsnämndens arbetsstipendium 

Tilldelad Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium 2022.

Umeå Kommuns rese- och kulturstipendium 

Har blivit tilldelad Umeå Kommuns rese- och kulturstipendium 2021 med motiveringen: 

För sitt arbete inom samtida dans tilldelas Emelie Boman kulturnämndens rese- och kulturstipendium 2021. Boman är verksam som dansare, koreograf, filmare och lärare och har under många år med stort engagemang och intresse verkat inom den samtida dansen i Umeå. Boman är orädd och nyfiken och öppnar genom detta också dansen för nya publikgrupper genom att utforska nya uttryck, vare sig det rör sig om hennes dansfilmer eller det nu pågående projektet med dansvandring i centrala Umeå.

Region Västerbottens kulturstipendium

Har 2019 blivit tilldelad Region Västerbottens kulturstipendium dans med motiveringen:

Emelie Boman har under flera år verkat för dansens utveckling i Västerbotten. Hennes ständiga strävan efter nya konstnärliga idéer skapar spännande sammanhang för dansen. Emelie Boman har en förmåga att leka med nya uttryck och former för gestaltning som skapar samverkan mellan olika aktörer i Västerbotten. Hennes idé med att skapa Maskinbaletten är ett exempel på hennes förmåga att tänka innovativt och utanför stereotypa ramar. En idé som inte bara lockar nya publikgrupper utan också sätter dansen i ett helt nytt perspektiv.